SDP:n puheenjohtaja Rinne “Nyt on niiden hyvien menestyvien työnantajien aika maksaa palkankorotuksia”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne haluaa inhimillisempää politiikkaa kuin mitä nykyinen hallitus toteuttaa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmaisi pettymyksensä hallituksen toimille lisätä eriarvoisuutta vieraillessaan Koivukylän Poliittisella viikolla. Rinne on huolissaan siitä, millainen vaikutus on hallituksen tekemällä neljän miljardin euron leikkauksilla verotuloista.

– Meillä on tulossa isoja puolustusvoimien hankintoja, jotka lisäävät kustannuksia miljardilla eurolla vuodessa kymmenen vuoden ajan. Meillä on tämä sotesotku tulossa jollakin tavalla päätökseen, se tuottaa lisäkustannuksia ihan varmasti satoja miljoonia vuosittain pitkän aikaa, Rinne pähkäili.

– Me tarvitaan niitä verotuloja, jotta ihmiset saavat palveluja. Me tarvitaan niitä verotuloja, jotta voidaan työttömyysturvaa hoitaa. Me tarvitaan niitä verotuloja, jotta voidaan sosiaaliturvaa, silloin kun ihmiset tarvitsevat sitä, antaa.

Hallituksen tekemä neljän miljardin verotulojen leikkauksista eivät ole päässeet nauttimaan normaalituloiset ihmiset, vaan kevennykset on kohdistettu nimenomaan rikkaimmille ja niille, jotka tienaavat huomattavan suuria summia. Jotta jatkossa veronkevennyksistä tulevaa kassavajetta voitaisi keventää, on SDP:llä siihen toimintamalli.

– Nyt on kyllä niiden hyvin menestyvien työnantajienkin aika maksaa palkankorotuksia, että se ostovoima turvataan palkansaajapuolella ja sitä kautta vaikutetaan myös eläketurvaan. Ne ovat tärkeitä asioita pitää mielessä tässä palkkakierroksella, Rinne vaatii.

Rinne ei halua ruveta prosentteja määrittelemään, että paljonko palkkoja on korotettava, mutta palkankorotuksille hän näkee olevan tilausta sekä myös mahdollisuuksiakin. Siitä on miehen mukaan jopa esimerkkejä, että varaa on maksaa suurempia palkkoja.

– Jos on Pesosen Jussille UPM:n johtajalle nostamaan 65 prosenttia palkkaa kuuden miljoonan tuloilla, niin kyllä se tarkoittaa käytännössä sitä, että täytyy sitä rahaa löytyä myös niille duunareille, jotka sitä työtä tekee, Rinne vakuutti.

Rinne ymmärtää myös sen, että ihmiset ovat pettyneitä päättäjiin sen jälkeen, millainen vaikutus viime syksyisellä KiKy-sopimuksella oli. Nyt kun Suomella menee hallituksen mukaan paremmin, olisi hänen mukaansa mahdollista muun muassa palauttaa lomarahat julkiselle sektorille.

– Se on puhtaasti poliittinen päätös. Sipilän hallitus päätti leikata 300 miljoonaa euroa lomarahoja pois. Se on näkynyt tänä kesänä sillä tavalla, että kun Lappeenrannassa juttelin yhden kuntatyöntekijän kanssa, niin 600 euroa on nettona lähtenyt lomarahasta pois, Rinne puhisee.

– Se on ainoa raha, millä ihmiset pääsevät vähän väljemmille vesille. Maksaen pois syntyneitä velkoja tai lapsia viedään matkoille, vähän kesälomaan kivaa laittaa.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Tommi Matinlassi