Kansanedustaja Nurminen paljastaa “Työelämävaliokuntaan tulvii esityksiä heikennetään työntekijän ja työttömän asemaa”

Koivukylässä vierailleen SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurmisen mukaan hallitus on kerta toisensa jälkeen pettänyt lupauksensa siitä, mitä he antoivat kilpailukykysopimuksen tullessa voimaan. Kun sopimus allekirjoitettiin, lupasi hallitus, että heikennyksiä ei enää tule. Toisin on käynyt.

– Meille on jatkuvasti tullut työelämävaliokuntaan erilaisia esityksiä, joilla heikennetään työntekijän asemaa kuin erityisesti työttömien tilannetta, Nurminen paljasti.

Nykyisen hallituksen aikana on koeaikaa pidennetty neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen, joka jo omalta osaltaan heikentää työntekijöiden asemaa. Sitten on tullut aktiivimallia, joka vaikuttaa työttömien arkeen heikentävästi.

– Jo asiantuntija kuulemisessa kuultiin, kuinka aktiivimalli koskettaa näitä heikommassa asemassa olevia ihmisiä, jotka eivät välttämättä saa sitä työtä eivätkä pääse koulutukseen ja saa sitä aktiivisuusehtoa täytettyä, Nurminen kertoi.

– Nämä ihmiset ovat pudonneet toimeentulotuelle uusiin tuloloukkuihin. Sinne mistä on entistä huonommat edellytykset ottaa sitä työtä ja rakentaa sitä hyvää elämää.

Vaikeassa asemassa olevien ihmisten elämää on vaikeutettu entisestään tämän kolmen ja puolen vuoden aikana, jonka hallitus on saanut temmeltää. Nyt se haluaa entistä enemmän hankaloittaa huonommassa asemassa olevien tilannetta.

– Nyt valiokunnan oveen kolkuttaa tämä aktiivimalli kakkonen, mikä tarkoittaa sitä, kun nämä työllisyyspalvelut halutaan uudistaa. Ne halutaan viedä valinnanvapauden lailla markkinoille ja tämä aktiivimalli on ensimmäinen osa tätä, Nurminen totesi.

Työttömän arkea heikennetään entisestään

Aktiivimallissa työnhakijan täytyy aktiivisesti hakea töitä, muuten leikkuri osuu ja seuraavien kuukausien aikana työtön saa vähemmän työttömyyskorvausta kuin normaalisti saisi. Tämä ei ole riittänyt hallitukselle, vaan nyt suunnitellaan jo uudenlaista toimea.

– Aktiivimalli 2 tarkoittaa sitä, että nyt pitää hakea niitä työpaikkoja ja raportoida siitä. Se alkuperäinen esitys oli, että joka viikko pitää hakea työpaikkaa tai jos et hae ja raportoi sitä viikon loppuun mennessä, niin se on karenssi.

– Nyt sitä on vähän höllennetty, mutta edelleen siellä on se, että pitää hakea työpaikkoja, raportoida siitä netissä tai tulee karenssi. Tämä on aktiivisuusmalli kakkonen.

Näitä heikennyksiä tehdessä pääministeri Juha Sipilän hallitus on heikentänyt entisestään työntekijöiden sekä myös työttömien arkea, vaikka kolme vuotta sitten kilpailukykysopimuksen tullessa voimaan lupasi antaa heikennyksien olla. Hallitus on siis jatkuvasti ehdotuksillaan rikkonut yhdessä tehtyä sopimusta. Pisteenä i:n päälle voidaan sanoa olevan nyt käsitteillä oleva irtisanomislaki.

– Nyt he vievät edelleen voimalla tätä henkilöperusteisen irtisanomissuojan löyhentämistä. Ensinhän se oli, että se olisi koskenut alle 20 henkilön yrityksiä, mutta nyt he tiputtivat alle kymmenen henkilön yrityksiin, Nurminen valaisi.

– Edelleen tämän esityksen omissa perusteluissa todetaan, että tällä ei ole mitään vaikutuksia työllisyyden parantamiseen. Vaikka he perustelevat sillä, niin ei ole mitään fakta-argumentteja, että se tarkoittaisi sitä. Päinvastoin uusi laki ei kannusta ketään.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Jukka-Pekka Flander/SDP, Nina Uskola