Puheenjohtajan tervehdys: “Jokainen ihminen on tärkeä”

Kuva: Miikka Hildén

Vuosi sitten, kun kirjoitin ensimmäistä tervehdystäni puheenjohtajana, en voinut kuvitella, mitä vuosi 2020 toisi tullessaan. Tuolloin kaikki näyttivät valoisalta, odotukset olivat kovat ja suunnitelmat, miten lähteä viemään tätä yhdistystä eteenpäin.

Oli tarkoitus, että voisimme järjestää jäseniltoja, joihin saisimme puhujiksi kansanedustajiamme, jopa ministereitämme. Suunnitelmissa oli perinteisten tapahtumien, kuten Vappubrunssin ja PerhePiknikin järjestäminen.

Tuli maaliskuu, koronapandemia vyöryi Suomeen ja se kosketti myös Koivukylää, koko Koillis-Vantaata. Hyvin äkkiä kävi selväksi, että emme voi järjestää Vappubrunssia emmekä PerhePiknikiä. Politiikan viikon järjestäminen näytti vielä tuossa vaiheessa mahdolliselta, ja sen eteen teimme töitä.

Kun kesä oli ohitse ja elokuu saapui, kävi äkkiä selväksi, että joudumme painamaan jarrua. Politiikan viikkoa sellaisena, kuin me sen olemme tunteneet, ei pystytä järjestämään. Olisi edesvastuutonta meiltä kokoontua torille saattamaan ihmisiä alttiiksi taudille. Päädyimme ratkaisuun, jossa toritapahtuma peruutettiin.

Politiikan viikko vaihtui kuntapaneeliksi

Emme silti halunneet luovuttaa kokonaan, vaan päätimme pitää jo suunnitelmissa olleen kuntapaneelin, johon olimme saaneet arvovaltaisia vieraita. Tapahtuma järjestettiin Rekolan Työväentalolla, jonne emme voineet ottaa kuin tietyn määrän ihmisiä. Jotta saimme tilaisuuden näkymään mahdollisimman monelle, päätimme striimata sen suorana.

Vieraana meillä kuntapaneelissa olivat kuntaministeri Sirpa Paatero, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman, kaupunginvaltuutetut, Vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä sekä kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Pirjo Ala-Kapee.

Koillis-Vantaan Demarit järjestivät kuntapaneelin Rekolassa. Kuva: Timo Jelekäinen

Myös kaupunginjohtaja Ritva Viljasen piti osallistua paneeliin, mutta työkiireet estivät häntä saapumasta paikalle. Kaikesta huolimatta, voidaan sanoa paneelin olleen suhteellisen onnistunut ja varmasti tulevaisuudessakin tulemme vastaavanlaisia järjestämään.

Vaikka jouduimme luopumaan perinteisistä tapahtumista, ja osittain varsinkin keväällä toiminta tuntui pysähtyneeltä, olemme joka tapauksessa pyrkineet viemään yhdistystämme eteenpäin. Olemme valmistautuneet tuleviin kuntavaaleihin, olemme tehneet valtavan digiloikan, josta iso kiitos myös johtokunnan jäsenillemme, jotka ovat astuneet mukavuusalueensa ulkopuolella ja olleet halukkaita oppimaan uutta.

Kun fyysiset kokoontumiset ovat olleet pannassa, olemme pitäneet kokouksia Zoomin välityksellä. Zoomin välityksellä tulemme keväällä myös pitämään jäseniltoja, mikäli fyysisiä tapahtumia emme pysty järjestämään. Ensimmäinen jäsenilta tulee olemaan jo tammikuussa, ajankohdasta tulemme tiedottamaan sivuillamme mahdollisimman pian. Teemana on kuntapoliittiset asiat.

Kuntavaalit ovella

Tulevat kuntavaalit ovat myös hyvin mielenkiintoiset. Meillä Koivukylässä on upea joukko ehdokkaita. Jäsenäänestyksen ja täydennyksien jälkeen, ehdolla on 11 upeaa ehdokasta, joista jokaista voisin äänestää mielelläni ja hyvillä mielin. Etenkin on ilo nähdä, että meillä on ehdolla nuoria ihmisiä ja ehdokkaittemme keski-ikä onkin melko nuori, varsinkin jos vertaamme muihin yhdistyksiin.

Koivukylän ehdokkaat kuntavaaleihin

Koronapandemian vuoksi, nämä vaalit tullaan suurimmaksi osaksi järjestämään sosiaalisessa mediassa. Emme vielä tässä vaiheessa tiedä, kuinka paljon voimme toreilla ihmisiä tavata. Olemme varautuneet siihen, että näissä vaaleissa se ei ole mahdollista.

Jäsenet mukaan päätöksen tekoon

Tulemme järjestämään aivan varmasti virtuaalisia tilaisuuksia, joissa on mahdollista keskustella mieltä askarruttavista asioista ehdokkaidemme kanssa. Osittain myös nämä tulevat jäsenillat, antavat siihen mahdollisuuksia, vaikka niiden pääasiallinen päähenkilö onkin kutsuttu puhuja.

Koska olemme poliittinen liike, emmekä pelkästään tapahtumia järjestävä työjuhta, tulemme entistä enemmän keskittymään poliittisiin asioihin ja haluamme myös jäsenemme mukaan päätöksien tekemiseen. Me Koivukylässä haluamme, että tulevaisuudessa tässä sosialidemokraattisessa liikkeessä päätösvaltaa annetaan entistä enemmän jäsenillemme.

Puheenjohtajana tulen pitämään huolen siitä, että ainakin Koivukylässä kuuntelemme jäseniämme ja jäsenemme voivat osallistua poliittiseen keskusteluun. Yhdistyksemme ja koko sosialidemokraattinen liikkeemme muodostuu jäsenistöstään, ja siksi on erityisen tärkeää, jotta jokainen saa puheenvuoron ja jokainen voi vaikuttaa asioihin.

Koivukylän Sosialidemokraateissa tulemme tänä vuonna lisäämään näitä vaikuttamismahdollisuuksia, jäsenemme voivat tehdä aloitteita, jotka tässä vaiheessa lähetetään allekirjoittaneelle, mutta kevään aikana sivuillemme on tulossa paikka, jonka kautta aloitteita voi lähettää.

Kuusijärven parkkimaksut aiheuttivat keskustelua. Koivukylässä tartuttiin toimeen ja päätettiin vaikuttaa valtuutettuihin. Kuva: Juha Kähärä

Tästä poliittisesta vaikuttamisesta näimme ensimmäisen näytöksen jo syksyllä, kun päätimme ottaa yhdistyksenä kantaa teknisen lautakunnan tekemään päätöksen liikuntapaikkojen parkkimaksuista. Teimme kirjelmän SDP:n valtuustoryhmälle, joka käsitteli aihetta. Nyt tuo päätös on otettu uudelleen käsiteltäväksi.

Tällaista vaikuttamista haluan yhdistyksemme tekevän tulevaisuudessakin, mutta toivon myös, että jäsenistöämme kuunnellaan tarkemmalla korvalla myös jo siinä vaiheessa, kun päätöksiä valmistellaan. Tästä esimerkkinä on muun muassa syksyllä käydyt budjettineuvottelut, jotka valtuustoryhmä kävi. Olisi mielestäni ollut korrektia, että näin isoissa päätöksissä, kuunneltaisi myös kentän mielipidettä.

Demokratia keskiöön päätöksenteossa

Demokratiassa puolueen linjan muodostaminen tulisi tehdä demokraattisesti eikä vain pienen ryhmän toimesta. Esimerkiksi noiden budjettineuvottelujen valmisteluiden osalta, asian olisi hyvin voinut kierrättää esimerkiksi Kunnallisjärjestön edustajistossa keskusteltavana. Edustajistossa on kuitenkin edustaja jokaisesta vantaalaisesta SDP:n yhdistyksestä ja sillä tavalla olisi saatu jäsenten ääni kuuluville.

Koivukylän Sosialidemokraattien puheenjohtajana ja kunnallisjärjestön edustajiston jäsenenä, aion ajaa tällaista toimintamallia tänne Vantaalle. On tärkeätä, että SDP:n jäsen voi kokea olevansa osa puolueen poliittisten linjausten tekemistä. Puoluekokous on yksi tällainen paikka, jossa linjauksia tehdään, mutta myös paikallistasolla on kuunneltava entistä enemmän jäsenten ääntä.

Myös jäsenten ääni on tärkeä.

Työtä sosialidemokraattisen aatteen eteen tulemme tekemään myös vuonna 2021. Aate tulee näkymään ja sen pitää näkyä kaikessa päätöksien tekemisessä. Aatteemme yksi isoimpia perustoja on se, että huolehdimme kaikista ja pidämme kaikki mukana. Jo sota-aikana oli sanonta, kaveria ei jätetä. Tämä sopii mielestäni hyvin myös sosialidemokraattiseen aatteeseen, kaveria ei jätetä eikä myöskään sitä kaverin kaveria. Jokainen ihminen on tärkeä, jokainen on samanarvoinen. Jokaisella tulee olla oikeus elää hyvää elämää, riippumatta siitä, oliko kukkaro täysi vai tyhjä.

Näiden sanojen myötä, haluan toivottaa teille kaikille oikein hyvää uutta vuotta 2021!

Vantaalla 1.1.2021

Joni Hildén

puheenjohtaja

Koivukylän Sosialidemokraatit ry