Puheenjohtajan palsta

 

Elämme poikkeuksellisia aikoja niin Suomessa kuin koko maailmassa. Koronavirus on pistänyt nurin kokonaisen maapallon ja on pitänyt keksiä uusia selviytymiskeinoja.

Tilanne on tuonut haasteita myös päätöksentekoelimiin, kun on pitänyt tehdä suuria päätöksiä, jotta ihmishenkiä säilyisi.

Suomessa pääministeri Sanna Marinin johdolla hallitus on ottanut vastuun toimista, joita täällä on tehty koronan ehkäisemiseksi.

Vaikeasta tilanteesta on selvitty melko hyvin kuivin jaloin, muutamia virheitä lukuun ottamatta. Niistä virheistä on hallitus nostanut kädet pystyyn ja kertoneet rehellisesti, että nyt mentiin vikaan.

Virheetöntä tekemistä ei kukaan voi tässä tilanteessa odottaakaan, koska tämä on kaikille ollut täysin uudenlainen tilanne.

Kenellekään ei ole kokemusta siitä, kuinka tällaisesta luovitaan kuivin jaloin, virheettömästi läpi.

Pääministeri Marin sekä koko muu hallitus on onnistunut tehtävässään olosuhteisiin nähden erinomaisesti.

Lasten tilanne huolestuttaa

Mitä tämä koronatilanne sitten on käytännössä tarkoittanut suomalaisille? Ainakin tämä tilanne on opettanut ihmisille uudenlaisia tapoja toimia ja tehdä töitä. Kun ennen kokouksia pidettiin fyysisesti, on nyt opeteltu niiden pitämiseen sähköisiä apuvälineitä käyttäen. Lapset ovat opiskelleet etänä, jotkut paremmin ja jotkut vähän huonommin.

Lasten ja heidän opiskeluidensa suhteen tämä tilanne aiheuttaa erityisesti huolta. Kuten olemme lehdistä pystyneet lukemaan, ei kaikki ole mennyt kuin siellä kuuluisassa Strömsössä. Varsinkin ne lapset ja nuoret, jotka ovat olleet muutenkin heikommassa asemassa opiskelujensa suhteen, ovat kärsineet tässä eniten.

Saimme lukea myös, että lastensuojeluilmoitukset ovat tämän vuoksi lisääntyneet. Huoli on varmasti opettajilla suuri, mikäli oppilaisiin ei saada yhteyttä tai he eivät ilmaannu etätunnille. Toivoisin silti tässä erityisessä tilanteessa entistä enemmän malttia siihen, että lähdetään niitä lastensuojeluilmoituksia tekemään, koska niillä voi olla kauaskantoiset vaikutukset.

Oikeat huolet on ilman muuta tuotava lastensuojelun tietoisuuteen, mutta joka tapauksessa tässä tilanteessa käyttäisin entistä enemmän harkintaa siihen, lähdetään ilmoitusta tekemään. Etätunnille osallistumattomuus voi johtua myös siitä, että yksinkertaisesti osaaminen siihen ei riitä oppilailla eikä myöskään vanhemmilla. Kaikille tietoteknisten välineiden käyttö ei ole arkipäivää vieläkään.

Rajoituksille ei enää perusteita

Paljon on puhetta herättänyt myös koronakriisin aikana tehdyt poikkeustilatoimet ja valmiuslaki. Uudenmaan rajojen sulkeminen aiheutti paljon puheita niin vastaan kuin puolestakin. Rajojen sulkeminen sillä hetkellä oli tarpeellista, jotta pystyttiin kontrolloimaan taudin leviämistä. Perustelut sulkemiselle oli olemassa.

Yhtä lailla perustelut rajojen avaamiselle on nyt olemassa. Hallitus ei voinut enää pitkittää tuota päätöstä, koska tilanne taudin leviämisen suhteen muualla Suomessa on lähentynyt entisestään Uusimaahan verrattuna. Koska tilanne on muuttunut tällä tavalla, ei ole enää lain mukaan perusteltua pitää Uusimaata eristettynä.

Tämän vuoksi hallituksella ei ollut mitään muutakaan mahdollisuutta kuin avata rajat. Moni tietysti miettii, että oliko päätös hätiköity tai harkitsematon, mutta voin vakuuttaa, vaikka itse en kokouksissa ole istunutkaan, että tilannetta on hallituksessa mietitty monilta eri kannoilta.

Päätös ei ollut hätiköity ja päätös syntyi asiantuntijoiden antamiin lausuntoihin perustuen sekä lakia noudattaen. Laki ei sallinut rajojen kiinnipitämistä enää, mutta se ei tarkoita sitä, että olisi kovinkaan järkevää lähteä ehdoin tahdoin matkustelemaan ympäri Suomea.

Kaikista järkevintä on nyt jatkaa edelleen samaan tapaan kuin tähänkin asti, jotta saamme tämän kavalan taudin kukistettua. Suunta sille on oikea ja varmasti pian voimme taas tavata toisiamme sekä pitää tapahtumiamme.

Nyt jokaiselta meiltä vaaditaan osallistumista tähän taudin kukistamiseen. Jokaisen on nyt tehtävä oma osuutensa, pysymällä kotona. Kesä tekee tuloaan, tällä hetkellä aurinko paistaa ikkunasta sisälle, vaikka aamupäivällä lunta satoikin. Kun me hoidamme oman osuutemme, voimme todennäköisesti nauttia kesästä, kuten aiemminkin.

 

Keväisin terveisin

Joni Hildén

puheenjohtaja

Koivukylän Sosialidemokraatit